12 Punca Haid Tidak Teratur Dan Cara Mengatasinya

punca haid tidak teratur dan cara mengatasinya

Penting untuk para wanita mengetahui masalah punca haid tidak teratur. Masalah period ataupun kitar haid yang tidak stabil umumnya bersangkut paut dengan penghasilan hormon dalam badan. Jika masalah ini berterusan, perkara ini akan menyebabkan masalah kronik yang lain.

Punca-Punca Haid Tidak Teratur (menurut majalah Pa & Ma)

1.Kegemukan – berat badan berlebihan ataupun obesiti boleh menyebabkan ketidakseimbangan hormon estrogen di dalam badan wanita. Ia seterusnya menyebabkan gangguan kepada kitaran haid.

2.Kehamilan – haid tidak akan datang sekiranya anda positif hamil! Ini kerana ovum yang dikeluarkan pada kitaran haid sebelumnya telah disenyawakan.

3.Berlebihan Hormon Prolaktin – hormon prolaktin yg berlebihan menghalang pengeluaran telur dan seterusnya menyebabkan haid lewat untuk berbulan-bulan lamanya.

4.Terlalu kurus – tidak cukup lemak di dalam badan juga boleh mengganggu kitaran haid anda. Oleh itu, anda haruslah mempunyai berat badan yg sihat & seimbang.

5.Masalah kesihatan– sakit secara tiba-tiba seperti demam, selsema ataupun penyakit yg memerlukan rawatan intensif mampu memberikan tekanan fizikal kepada tubuh dan sekaligus mengganggu kitaran haid.

6.Menopaus – ia berlaku kepada wanita yg berusia lewat 40-an. Pada kebanyakan kes, haid akan semakin sedikit dan jarang-jarang berlaku.

7.Pencegahan hamil – pil atau ubat-ubatan hormon pencegah hamil seperti depo-provera atau implanon boleh menyebabkan gangguan haid. Terdapat sesetengah wanita yang tidak didatangi haid sepanjang menggunakan implanon.

8.Tekanan/ Stress  stress atau tekanan dalam bentuk fizikal & mental dari tempat kerja atau kehidupan seharian contohnya mampu mempengaruhi hormon dan seterusnya kitaran haid.

9.Penyusuan badan – sekiranya anda menyusukan bayi secara eksklusif, hormon di dalam badan anda lebih menyediakan badan anda untuk menghasilkan susu untuk si bayi. Terdapat sesetengah ibu menyusu yg langsung tidak didatangi haid sehingga 1 atau 2 tahun lamanya!

10.Tersilap pengiraan – 40% wanita didapati gagal mengingati tarikh hari pertama LMP mereka. Jumlah hari dalam kitaran mereka juga mungkin tidak tepat antara 28-35 hari. Ini boleh memanjangkan lagi kitaran untuk sampai ke ‘hari subur’ dan kesilapan menjangka kedatangan haid yg seterusnya.

11.Masalah tyroid – hormon yang dirembeskan oleh tyroid boleh menyebabkan gangguan kepada hormon badan sekaligus kitaran haid wanita.

12.Ubatan-ubatan – jamu tradisional, ubat kurus ataupun ubat-ubatan penyakit kronik boleh menyebabkan gangguan kitaran haid wanita.

Kesemua punca yang menyebabkan haid tak stabil ni sememangnya mempengaruhi hormon seseorang wanita. Keadaan hormon yang tunggang-langgang menyebabkan emosi jadi tak stabil. Masa tu mula lah asyik nak marah-marah. Sekejap happy sekejap sedih. Sensitif betul. Diri sendiri pun susah nak kawal perasaan sendiri. Ini memang mengganggu kehidupan harian, produktiviti dan semestinya memberi kesan kepada keluarga terdekat.

Tips Cara Mengatasi Dan Merawat Haid Tidak Teratur

Selalunya kalau ada kawan-kawan yang ada masalah berkaitan haid, anda disarankan berjumpa dulu dengan doktor untuk kenal pasti punca sebenar. Bila dah tau baru lah mudah untuk ambil tindakan susulan yang tepat. Sesetengah masalah seperti uterine fibroid, PCOS, imperforate hymen dan Asherman’s syndrome memerlukan rawatan perubatan pakar untuk memperbetulkan keadaan.

Bagi kawan-kawan yang tiada masalah serius, tips di bawah mungkin dapat membantu:

1. Jaga pemakanan dan amalkan diet seimbang – Elakkan makanan berlemak dan makan secara seimbang supaya badan mendapat cukup nutrien dan boleh berfungsi dengan normal.

2. Kawal berat badan dan kekalkan berat badan yang sihat – Elakkan kenaikan ataupun penurunan berat badan mendadak.

3. Amalkan gaya hidup sihat – Bersenam adalah baik untuk kesihatan. Bersenam membantu tubuh berfungsi dengan lebih optimum. Tapi elakkan senaman yang melampau dan berlebihan sebab badan perlukan rehat yang cukup.

4. Elakkan stress – Hiduplah secara seimbang. Uruskan kerjaya, keluarga, pelajaran dan sebagainya dengan sama rata. Dalam masa sama perlu nikmati hidup supaya diri rasa gembira dan hidup lebih bermakna.

5. Ambil ubat ikut jadual – Sekiranya ada mengambil ubat pencegah kehamilan, pastikan ambil secara konsisten mengikut jadual dan dos yang sepatutnya.

6.Amalkan losyen kurus sejuk secret correa 2 kali sehari, disapukan di kawasan perut selepas mandi waktu pagi dan sebelum tidur malam. Ia akan membantu melancarkan peredaran darah dan hormon-hormon badan anda lebih teratur.
Losyen Secret Correa Membantu Mereka Yang Menghadapi Masalah Haid Tidak Teratur

punca haid tidak teratur dan cara mengatasinya dengan losyen kurus sejuk secret correa

Dengan menggunakan losyen secret corea, ia akan membantu mereka yang menghadapi masalah kegemukan yang di kaitkan juga punca kepada period yang tidak teratur. Losyen secret corea mengandungi 3 bahan aktif yang menjadikannya ia berkesan untuk mengatasi punca haid tidak teratur.

1.Guarana
2.Sunflower seed oil.
3.Hedera Helix

Guarana befungsi untuk membakar lemak-lemak yang terdapat di bawah kulit secara sejuk dan selesa digunakan, anda akan terasa berangin sahaja, bila disapukan di kulit anda.Penggunaan secara konsisten membantu melancarkan peredaran darah terutamanya salur-salur yang telah tersumbat. Banyak digunakan dalam kandungan slimming lotion dipusat-pusat perlangsingan dan pasaran antarabangsa. (Shhh ini rahsia yang spa-spa dan slimming center tak nak orang tahu)

Kandungan emolian yang tinggi didalam minyak bunga matahari memberika kelembapan yang diperlukan oleh kulit dan hasilnya struktur kulit lebih cantik dan kesan reganggan pada kulit juga semakin pudar.

Hedera helix atau dikenali sebagai sireh belanda berfungsi sebagai anti radang dan membantu memperbaiki sel-sel yang rosak atau yang telah mati. Ia juga membantu untuk mengelakkan dari menghadapi masalah kekejangan otot.

Penggunaan secara konsisten losyen secret corea ditempat yang betul banyak membantu untuk mengatasi masalah haid tidak teratur. Insya Allah mereka yang membuat pembelian akan diberikan teknik rahsia sapuan berkesan dan tips-tip kesihatan yang lain.

Testimoni Losyen Secret Corea Atasi Punca Haid Tidak Teratur

losyen


Kisah Sis Hidayah

Selama 6 bulan period x pernah datang
Duit dah habis jumpa pelbagai doktor pakar..
Apa yg kudapat..
Jawapan menghampakan.

“Tiada ubat penyakit awakni hidayah”.Yang ada pil perancang..
Badanku makin naik bila nak stabilkan semula hormon..ku resah gelisah terkilan..

Akhirnya ku berjumpa dengan SC.
Syukur Alhamdullilah penggunaan SC secara isthikomah membantu menyelesaikan masalahku ini..

Kini masalah period tak stabil dah tiada..
Badan yang bagai dipam-pam setelah mengambil pil perancang sudah kembali spt anak dara.

Syukur..kerana SC ku rasa hidupku makin selesa.Tiada perasaan takut dijiwa..

Tqs kerana memperkenalkan sc kepadaku.

Pada yang mempunyai masalah spt ku.Usah dibiarkan..Cepat-cepat bertindak.

SC pelbagai guna bukan sekadar membuang lemak.
Tetapi membantu segala masalah wanita..

 

Berminat Nak Cuba?

Hubungi kami untuk dapatkan konsultasi dan bimbingan berterusan dari kami.

Fb Page: Losyen kurus sejuk secret correa

atau

Whatsap +601123300096
Kak Gee

Isnyallah Kak Gee akan cuba membantu sehabis baik untuk anda!